25 ігор і ідей для профілактики аутоагресії, щоб допомогти дитині «доторкнутися» до проявів агресії.

Ми багато говоримо про агресію, про те, як дитині, відчуваючи злість, навчитися проявляти її - так, щоб не нашкодити собі і іншим. Але є діти, які з різних причин, злості не виявляють. Невиражена емоція перетворюється, як мінімум, в м'язову напругу, в «симптом», переростає в те, що називається аутоагрессія. в якій найлегші, "виявлені форми", коли дитина починає гризти нігті, бити себе.


Світлана Ройз зібрала 25 ідей для ігор і розмов з дитиною, які допомагають «відреагувати злість». Всі ігри підібрані для різних «каналів агресії» - голос, зуби, руки, нігті, ноги, живіт, рефлексія - слова.

Але в усі ці ігри можна грати, тільки, якщо ми самі можемо витримати напругу злістю.


☀️ 1. «Докричатися до Місяця»: уявити, що потрібно крикнути послання космонавтам або інопланетянам. (Можна кричати з різних кутків кімнати один одному, можна направляти звук «далеко-далеко»)

☀️2. «Видихнути хмару» - уявити, що вдихнули хмару і видихнути її зі звуком, можна з грозою і блискавкою (тупаючи ногами)

☀️3. «Погода» - можна йти, можна стукати подушечками пальців (краще, нігтями) - спочатку сонечко і легкий вітер (йдемо - стукаємо - повільно, м'яко і тихо), потім вітер посилюється починається дощ - починає йти швидше і гупати. Дощ посилюється - гупаємо сильніше, злива - стрибаємо, гроза - ураган - стрибаємо, дуємо і кричимо, вітер заспокоюється, дощ стихає - поступово йдемо тихіше і повільніше. Закінчуємо «гарною погодою»

☀️4. «Собаки» - «перетворитися» в добрих собачок, що крутять хвостиком, потім, злих собак, що гарчать один на одну. А потім, знову перетворитися в добрих собак, які принюхуються, потім назад в людей

☀️5. «Клац-клац» - клацати зубами, ніби від холоду, потім, показувати зуби, як мавпочки, показувати зуби і гарчати, як тигри. Перетворитися на людей.

☀️6. «РРРРР» - граючи з батьками, перетягувати тканину, тримаючи її в зубах.

☀️7. «Плювалки» виплюнути, видути - з трубочки горошину в мішень

☀️8. «Лети!» Дути один на одного, як на перо. Дозволити собі подути на батька, щоб його «здути» з місця.

☀️9. «Штовхалки» «Відштовхнути повітряною хвилею» батька/маму (партнера по грі) - зробивши жест руками. Батько/мама «відлітає» від дитини.

☀️10. «Подушковий бій»

☀️11. «Борці сумо» - засунути подушку під футболку і штовхатися, подушка буде пом'якшувати удар

☀️12. Рвати папір і потім зібрати з уривків колаж

☀️13. «Шкрябалки і дпряпалки» »- нігтями « прошкрябати »малюнок у фользі, в крупі. В zip пакет залити фарбу. Дитина подушечками пальців і нігтями прошкрябує візерунки

☀️14. Боулінг, збивати будь-які предмети (дозволити порушити порядок)

☀️15. Водяні пістолети

☀️16. «Злий бобер» - вигадати злу тварину і вести себе, як, ми припускаємо, може себе вести ця тварина. Потім перетворитися в добру тварину. Потім, в людину.

☀️17. «Випустити кігті» - показати, як тигреня шипить і показує кігті, коли хоче захиститися. (Потім перетворитися на людину)

☀️18. малювати каляки-маляки, стиснувши в кулаці фломастер або олівець

☀️19. «На кінець» - зім'яти в руках папір, потім, як м'ячиком, потрапити в ціль

☀️20. Кричати в «мішечок для крику»

☀️21. «Бодалки - так-ні» (бадатися руками або головою, кажучи по черзі - так чи ні)

☀️22. люблю - не люблю (говорити один одному - я люблю, коли ... я не люблю, коли ...

радію-злюся (я радію, коли, я злюся, коли)

☀️23. говорити від імені емоції: моя радість каже, моя злість говорить

☀️24. Я хочу тебе нагодувати (дитина говорить - я хочу тебе нагодувати (і може назвати, що завгодно). І що б вона нам не запропонувала, ми говоримо. «Дякую. А я хочу тебе нагодувати ... і годуємо їстівним) (ця гра підходять не всім батькам. Важливо бути готовим до того, що дитина буде раз 30 до ряду годувати нас какашками, комашками і ін).

☀️25. Зробити дозволеним час, коли можна кричати або голосно співати.


Ідеї для розмови з дитиною:

Нам важливо розповісти дитині, що емоція - це сигнал нашого мозку про те, що відбувається. Що кожна емоція - дуже важлива. Ми не завжди можемо на неї вплинути. А ось поведінку - ми можемо вибирати.

Злість так само важлива, як і радість, і смуток.

Від того, що ми відчуваємо емоцію - ми не хороші і не погані.

Коли нашому другові погано - ми його підтримуємо. А якби ти підтримав себе, якби був своїм найкращим другом? Що б сказав йому?

Якщо ти злишся - ти не злий. Ти людина, яка зараз злиться.

 Іноді, коли злість дуже сильна, ми уявляємо, як би все зруйнували, як би когось вдарили або навіть убили. А потім відчуваємо себе після цього погано. Можна уявити, що всередині нас є «маленька людина - я», набагато молодше, ніж ми, якій потрібна допомога. Ми ж знаємо, коли дитині погано, її марно лаяти, їй потрібно допомогти. Поклади руку на те місце, де «вона живе», зігрій її.

Уяви, що сонечком розтоплюють напругу, яка всередині

Або уяви, що ти - океан або море, в якому все-все розчиняється

Можна уявити всередині пружину, яка стискається-розтискається і підстрибує всередині, покласти руку на живіт, зробити вдих і різкий видих.

І важливо завжди пам'ятати, що все-все-все-все грубе, зле, сумне може розчинити в маминій і татовій любові.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Що таке НЕВРОЗ?

Як навчитися управляти стресом?🧐 (ОГОЛОШЕННЯ)

🤯 Когнітивна втома. Що це таке?